Turcia
Turcia, oficial Republica Turcia (în turcă Türkiye), este o țară situată la intersecția a două continente – 97% din suprafața sa se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia), iar 3% în Europa (peninsula Balcanică). Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran la est; Irak și Siria la sud.
Turcia este o republică democratică, laică și constituțională, al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923. Țara este membră a mai multor organizații internaționale importante, precum ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC și Consiliul Europei. În 2005, Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Ankara.
Strâmtoarea Bosfor, care separă Asia de Sud-Vest de Europa de Sud-Est, se află în Turcia. Peninsula Anatolia este situată între Marea Neagră la nord și Marea Mediterană la sud, cu Marea Egee și Marea Marmara la vest. Unii geografi consideră Turcia ca făcând parte din Europa datorită caracteristicilor sale culturale, politice și istorice. Datorită poziției sale strategice între Europa și Asia, precum și între trei mări, Turcia a fost o încrucișare a mai multor mari civilizații și un important centru comercial de-a lungul istoriei.
Turcii selgiucizi au început să migreze în Anatolia în secolul al XI-lea, proces accelerat de victoria lor asupra Imperiului Bizantin în Bătălia de la Manzikert. Sultanatul de Rum al turcilor selgiucizi a controlat o mare parte din Anatolia centrală până la invazia mongolă din 1243. Începând cu secolul al XIII-lea, turcii otomani au unit Anatolia și au creat un vast imperiu cuprins între Europa de Sud-Est, Asia de Sud-Vest și nordul Africii. După prăbușirea Imperiului Otoman în urma Primului Război Mondial, o grupare de tineri ofițeri din armata turcă, condusă de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat rezistența împotriva puterilor aliate și a instaurat, în 1923, Republica modernă Turcia, cu Atatürk ca prim președinte.
Din punct de vedere etnic, turcii formează majoritatea populației, existând însă și o importantă minoritate kurdă. Religia predominantă în Turcia este islamul, iar limba oficială a țării este turca.
Turcia este o republică democratică, seculară, unitară și constituțională, cu o veche moștenire culturală și istorică. Țara s-a integrat tot mai mult în vestul organizațiilor precum Consiliul Europei, NATO, OECD, OSCE și economiile majore G-20. Turcia a început negocierile complete de aderare la UE în 2005, fiind membru asociat al Comunității Economice Europene din 1963 și atingând un acord vamal în 1995. În același timp, Turcia a promovat relații culturale, politice, economice și industriale cu statele din Orientul Mijlociu și din Asia Centrală, prin intermediul organizațiilor precum Conferința Islamică și Organizația pentru Cooperare Economică.
Datorită poziției sale strategice, a economiei dezvoltate și a armatei modernizate, Turcia este clasificată ca o putere regională de către politicieni și economiști la nivel mondial.